Åsgårdstrand #nofilterneeded

Åsgårdstrand-web-1O2A1015.jpg

Stikkord

Lyset

Edvard Munch

Hvite trehus og stakitt

Vi så lyset i Åsgårdstrand.

"Lyset i Åsgårdstrand" trekkes stadig frem som en av hovedattraksjonene når Åsgårdstrand blir omtalt som fristende besøksdestinasjon eller som forklaring på hvorfor store kunstnere har utøvd store deler av sitt virke i "den hvite by ved Oslofjorden".

Vi har ofte tenkt på dette magiske lyset når vi selv har besøkt Åsgårdstrand med jevne mellomrom de siste årene og fundert om det er den østvendte beliggenheten og landskapet omkring som er med på å skape dette flotte lyset, eller om det bare faktisk er en myte eller klisjé som har levd i beste velgående i over 100 år?

Maleriet ovenfor: Soloppgang i Åsgårdstrand, Edvard Munch

For å bli bedre kjent med Åsgårdstrand bestemte vi oss for å tilbringe 48 sammenhengende sommertimer med bare å nyte det byen og naturen kunne by på. Vi innrømmer at vi festet ingen lit til at et så spesielt vakkert lys var forbeholdt kun Åsgårdstrand, og at dette lyset ikke fantes andre steder langs Oslofjorden.

Asgardstrand-Vestfold-Munch-1O2A1081.jpg

Den siste kvelden i Åsgårdstrand bredte det seg et utrolig flott lys på fjordhimmelen og som farget den hvite byen i en oransje glød. Tilfeldig eller ei, vi så et fantastisk kveldslys den 12. juli 2017. Dette flotte lyset kunne vi sikkert finne andre steder langs Oslofjorden på samme tidspunkt, men la nå det være. 

Lyset over Oslofjorden og strendene i Åsgårdstrand fascinerer like mye i dag som på Edvard Munchs tid.

Lyset over Oslofjorden og strendene i Åsgårdstrand fascinerer like mye i dag som på Edvard Munchs tid.

Ett er i hvert fall sikkert; Åsgårdstrand er et usedvanlig vakkert sted hvor ullike lysstemninger kan betraktes fra tid til annen. Det kan for eksempel være morgenlyset over fjorden, solgangsbrisen på ettermiddagen som farger Oslofjorden i lyssterkt sølv, lyse sommerkvelder, blåe skumringstimer vinterstid, eller måneskinnsnatt over kyststien.

Asgardstrand-1O2A0955.jpg

Ny hotellovertagelse i Åsgårdstrand

Thon Hotel Åsgårdstrand ligger idyllisk til ved småbåthavnen i Åsgårdstrand, og har panoramautsikt over Oslofjorden. Åsgårdstrand er betegnet som kunstnerbyen og en "Sørlandsperle på Østlandet". Edvard Munchs "Pikene på broen" ble malt rett nedenfor hotellet.

Åsgårdstrand har lange tradisjoner som et populært ferie- og badested. Siden 1920-årene har sommergjester vært med på å prege byen. Både dronning Juliana av Nederland, den italienske tenoren Formici, samt prominente gjester fra hovedstaden og andre velbemidlede valfartet til et av de fire hotellene i den idylliske sommerbyen hver sommer. 

                     Her kan måltidet nytes med panoramautsikt over Oslofjorden, akkompagnert av blafrende seil og lyden fra motorbåter.

                     Her kan måltidet nytes med panoramautsikt over Oslofjorden, akkompagnert av blafrende seil og lyden fra motorbåter.

Fra september 2017 overtar hotellkonseptet Unike Hoteller Thon Hotel Åsgårdstrand. Det er hotelldirektør Morten Christensen som er mannen bak konseptet Unike Hoteller, hvor hotellene Hotel Kong Carl (Sandefjord) og Hotel Wassilioff (Stavern) er med fra før av i det privateide hotellkonseptet.

Basert på den utviklingen Morten Christensen har gjort med Hotel Wassilioff og Hotel Kong Carl de siste 5 årene, er det å forvente at hotellet i Åsgårdstrand får et betydelig løft i de nærmeste årene. Suksessen til Hotel Kong Carl og Hotel Wassilioff skyldes innsatsen med å gjenskape den ærverdige hotellopplevelsen og gi det lille ekstra igjennom hele oppholdet, så dette lover bra. I tillegg er jo Åsgårdstrand en svært attraktiv destinasjon langs Oslofjorden, som fortsatt har et stort uforløst potensial med å trekke turister inn- og utland. Les mer om herlige Åsgårdstrand nedenfor.

Asgardstrand-1O2A1457.jpg

Åsgårdstrand - Munchs ferieparadis

Åsgårdstrand er et idyllisk lite kystsamfunn på Oslofjordens vestside. Slike kystsamfunn som Åsgårdstrand oppsto fordi seilskipsfarten hadde behov for lett tilgjengelige havner utenfor byenes trangere farvann.

Bare det å spasere rundt i denne lille byen og se alle de velstelte hagene gir en deilig stemning i kroppen. Vakker og hvitmalt ligger tettbebyggelsen i Åsgårdstrand, med en befolkning på rundt 3000 fastboende.

Åsgårdstrand-web-sykkel-i-byen-i-oppoverbakke.jpg

Spesielt om sommeren har denne byen mye å tilby. Åsgårdstrand er en herlig blanding av båter, gallerier, syklende og badende. Man kan bade så og si langs hele strandlinjen i sentrum av byen, og i strandsonen er det godt om plass. Åsgårdstrand er meget populær blandt sommergjester med båt og hytte i området.

        Typisk Åsgårdstrand; roser, hvite trehus, frodige hager, og stakittgjerder.

       Typisk Åsgårdstrand; roser, hvite trehus, frodige hager, og stakittgjerder.

Havnen er forøvrig ikke så stor, og det kan være fornuftig å ta inn seilene før man går inn i havnen. Havnen er utvidet med to nye bassenger, og det er dermed blitt bedre plass til gjestende båter. Brostein gir kaiområdet et spesielt preg. I 2007 ble Åsgårdstrand klassifisert som turistby fordi antallet tilreisende og besøkende er så høyt i forhold til fastboende. Sommergjester er i stor grad med på å prege atmosfæren i byen.

Asgardstrand-web-1O2A1147.jpg

Åsgårdstrand er Horten kommunes minste og eldste by, og ble grunnlagt for ca. 450 år siden på grunnlag av trelast og skipsbygging. Men først på midten av 1800-tallet begynte passasjerbåtene mellom Kristiania og Vestfoldbyene å besøke Åsgårdstrand, noe som gjorde byen til en populær bade- og ferieby.

Asgardstrand-1O2A0621.jpg
Åsgårdstrand ble på slutten av 1800-tallet etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her. I dag er Åsgårdstrand fortsatt attraktivt som sted for både inspirasjon og arbeidssted for alle kunstnere som har bosatt seg i byen.

De 3 bildene ovenfor viser kunstner Nina Hovde og galleriet hennes som ligger omtrent midt mellom torvet og Munchs Café

De to bildene ovenfor: Keramiker Anne Kristine Mjelva driver «Galleri Smalgangen». Hun kjøpte sin første dreieskive i 1982, og har siden drivet med keramikk. I første etasje i «Galleri Smalgangen» er det kunst- og håndverkutsalg, med produkter som Mjelva og hennes datter Ingrid K. Lund har laget. Galleri Smalgangen er lokalisert på andre siden av gaten for nevnte Nina Hovde.

Kunstnerbyen

Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand, der i blant ”Pikene på broen” i 1902. Det har vært mange kjente kunstnere i Åsgårdstrand, og i første rekke malere. Stedet ble etterhvert kjent som sentrum for kunstnere og siden 1880-årene har en rekke kunstnere malt i Åsgårdstrand, blant dem verdensnavn som Christian Krohg og Hans Heyerdahl, i tillegg til Edvard Munch som allerede nevnt. I sentrum finner vi flere gallerier, og mange kunstnere har sommeratelierene sine her. Stedet er kjent for sitt særegne lys som kan minne litt om det unike lyset på Skagen. Kunstnere dro enten til Skagen eller Åsgårdstrand for å kunne male dette spesielle lyset.

Siste halvdel av 1880-årene ble Åsgårdstrand beskrevet som Norges svar på Skagen. På 1880-og 90-tallet finner vi navn som: Hans Heyerdahl, Karl Uchermann, Oda Krogh, Christian Krogh, Fritz Thaulow, Edvard Diriks, Kitty Kielland, Jan Ekenæs, og Even Ulving. Maleriet er “Utsikt fra Åsgårdstrand”, av Hans Heyerdahl.

Siste halvdel av 1880-årene ble Åsgårdstrand beskrevet som Norges svar på Skagen. På 1880-og 90-tallet finner vi navn som: Hans Heyerdahl, Karl Uchermann, Oda Krogh, Christian Krogh, Fritz Thaulow, Edvard Diriks, Kitty Kielland, Jan Ekenæs, og Even Ulving. Maleriet er “Utsikt fra Åsgårdstrand”, av Hans Heyerdahl.

Edvard Munch

Det lar seg ikke gjøre å fortelle om Edvard Munch uten å komme inn på hans tid i Åsgårdstrand. På samme måte kan man ikke omtale Åsgårdstrand uten å vie vår store kunstner Munch oppmerksomhet. Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand med motiv fra Åsgårdstrand.

Som pioner innen moderne europeisk billedkunst er Munch globalt betraktet som en av verdens viktigste billedkunstnere. Åsgårdstrand og traktene rundt var familiens feriested, og fra midten av 1880-årene av tilbrakte Munch flere somre her i den lille fiskerbyen. Et kjærlighetsforhold til en tre år eldre gift kvinne fra Åsgårdstrand resulterte i flere malerier med kjærlighetsmotiver i begynnelsen av 1890-tallet.

              Munchs hus. Fiskerhuset fra 1700-tallet som Munch kjøpte i 1898.

              Munchs hus. Fiskerhuset fra 1700-tallet som Munch kjøpte i 1898.

I 1898 kjøpte noen år senere et enkelt fiskerhus fra 1700-tallet. I dette huset innredet han stuen til å fungere som soverom, arbeidsrom og spiserom. I dag eies huset av Horten kommune, og det fungerer som et museum der alt er beholdt slik det var da Edward Munch bodde der. Museet holder åpent hver dag i sommermånedene juni, juli og august, bortsett fra mandager.

      Kunstverk du kan få kjøpt i atelieret som ligger ved siden av Munchs Hus.

      Kunstverk du kan få kjøpt i atelieret som ligger ved siden av Munchs Hus.

Det er derfor ikke tilfeldig at Åsgårdstrand danner bakgrunn i mange av disse maleriene, som To mennesker, Melankoli, Stemmen, Løsrivelse, Stjernenatt og Sjalusi. Disse maleriene hører til Munchs berømte billedserie Livsfrisen, som handler om kjærlighet, angst, sykdom og død. Som barn mistet Edvard både sin mor og storesøster i sykdom. Selv var Edvard ofte syk i barneårene. Han led av kronisk astmatisk bronkitt og hadde alvorlige anfall av giktfeber og revmatisk feber. Dette gikk ut over skolegangen, for spesielt om vinteren måtte han i lange perioder holde seg innendørs.

     I atelieret som ligger ved siden av Munchs Hus kan du kjøpe billetter til omvisning i Munchs hus samt kunst.

    I atelieret som ligger ved siden av Munchs Hus kan du kjøpe billetter til omvisning i Munchs hus samt kunst.

Bildene ovenfor: Stjernehimmel av Munch (venstre). Kiøsterudgården (nest til venstre). Åsgårdstrand i 1922 med Kiøsterudgården til venstre i bildet og Grand Hotel til høyre i bildet, akkurat der hvor dagens hotell ligger (nest til høyre). Åsgårdstrand i 2017 (høyre).

I det gamle Grand Hotel var Munch på dans med Milly Thaulow. Varme av dansen trekker de inn i et siderom, åpner vinduet - og tar inn stjernehimmelen og sommernatten sammen. 

Det knytter seg ingen spesiell historie til eiendommen Kiøsterudgården. Men Edvard Munchs mange versjoner av "Pikene på bryggen" og "Damene på bryggen" har gjort hovedhuset til et av Norges mest kjente. Man mener at eiendommen ble bebygget i 1780-årene

Spisesteder og restauranter

I Åsgårdstrand finner vi en rekke innbydende restauranter og kafeer. Åsgårdstrand Kafé er lokalisert i det røde og karakteristiske huset midt på det sentrale torvet i byen.

     Åsgårdstrand Kafé

     Åsgårdstrand Kafé

Kaféen som blir drevet av Lisbet Tollefsrud, har en fantastisk beliggenhet der den ligger midt i hjertet av byen med flott utsikt over Oslofjorden samt at de fleste veier ut herfra leder enten bort til Munchs hus, kyststien, stranden, hotellet, Munchs Café, og ellers alle andre attraksjoner i Åsgårdstrand. Åsgårdstrand Kafé  byr på enkel servering av mat samt deilige kaker og godt drikke.

Asgardstrand-web-1O2A0752.jpg

Hvis du går opp den bratte bakken fra havnen ved siden av hotellet, og tar til venstre på toppen, beveger du deg inn i et typisk Åsgårdstrand-strøk med stakittgjerder og hvitmalte hus. Her ligger Frantzens Konditori med bakgårdskafe vegg i vegg med koselige Munchs Café. Her kan du prøve den lokale og tradisjonelle favoritten krabbelurer. En krabbelure er en rundt smultbakst, som minner om smultring.

Åsgårdstrand-web-munchs-kafe.jpg

Kafeen er en krysning mellom konditori og restaurant. Fiskesuppen her kan anbefales på det varmeste. Og i Åsgårdstrands eneste pub Naustet har det vært liv i mange år. Kom innom og kjenn på den lokale atmosfæren.

Seilet Restaurant har et godt kjøkken, et rikholdig utvalg av viner og har alle skjenkerettigheter. Restauranten ligger i tilknytning til hotellets bar, og har panoramautsikt over Oslofjorden. Det er et stort dansegulv og egen scene for orkester. I sommermånedene åpnes terrassen, hvor de har uteservering.

Trattoria Mediterranea Da Gigi Rådhuset er det nyeste innslaget på restauranthimmelen i Åsgårdstrand. Dette er en herlig italiensk restaurant som også har diverse innslag fra Hellas, Baskerland, og diverse steder i Middelhavet. God mat, nydelig italiensk is og et flott sommerkonsertprogram gjorde at Da Gigi ble en suksess sommer 2017. Dessverre var leieperioden til 1. september og det er bare å håpe at de gjenåpner sommer 2018 igjen. Både sommergjester og fastboende som besøkte restauranten trykket denne til sitt bryst.

Nedenfor leser du om landets sykkelturparadis

En sykkeltur som passer alle: Horten -Åsgårdstrand

Pakk piknikbagen og ta med familien på en barnevennlig tur fra Horten til Åsgårdstrand. Glem alt om ambisiøse fartsturer med stoppeklokke. Ta ikke med deg konkurranseinstinket på denne turen. ta med deg lav puls og bare nyt naturen og alle attraksjoner underveis. Man trenger ikke være sykkelentusiast for å sykle denne strekningen. Det holder å kunne sykle. Man kan trygt ta med barna.

Åsgårdstrand-web-kyststien.jpg
Hvorfor må alt være så ambisiøst? Vi vil hevde sykkelturen fra Horten til Åsgårdstrand egner seg best til rekreasjon og bare glede av å rulle avgårde i et fantastisk kystlandskap. La alt alvor fare, nyt naturen og alle attraksjoner underveis.

Derfor passer det så bra å starte turen i Horten

Fergetrafikken mellom Moss og Horten er Norges mest traffikerte fergestrekningen i Norge. Slår du en radius på 7 mil ut fra fergestrekningens linje i Oslofjorden, så når du ut til 2 millioner mennesker på Østlandet. Horten er derfor et fint sted for å starte en sykkeltur til Åsgårdstrand. Om du ikke tar bil eller ferge til Horten, så vil vi anbefale å ta toget til Skoppum, derfra skiltet rute til Borre middelalderkirke, og nedenfor den vakre kirken ser du kyststien.

Sykkelturen fra Horten til Åsgårdstrand passer for alle generasjoner. Kyststistrekningen fra Horten til Åsgårdstrand slynger seg langs kysten for det meste i flate partier. Strekningen er en av de mest populære kyststistrekningene i landet. Vi anbefaler at når du starter i Horten at strekningen starter fra Marinemuseet og Karljohansvern. Da får du med deg et herlig miljø og kan sykle langs kanalen som er omgitt av enorme løvtrær.

Vi vil på det varmeste anbefale at før dere sykler avgårde på kyststien, så få med dere Hortens største attraksjoner. Besøk Lystlunden og Marinemuseet på Karljohansvern i Horten, dessuten Preus Fotomuseum og Horten Bilmuseum. Den offisielle kyststien går også gjennom den gamle marinebasen Karljohansvern, så start gjerne turen her i et fantastisk miljø med unik arkitektur og blomstrende kulturliv med gallerier, kaféer, museer, utendørsmarked og butikker. 

            Marinemuseet på Karljohansvern.

           Marinemuseet på Karljohansvern.

Så mye å se

Åsgårdstrand ligger bare knappe milen syd for Horten sentrum. Veien er tydelig merket og går stort sett gjennom skog og hei. Det er ikke langt. Oppoverbakkene glimrer med sitt fravær, og det er mye å se på underveis. 

Etter et par kilometer pã sykkelsetet langs Oslofjorden kommer vi til Borrehaugene, Nordens største samling av gravhauger fra vikingtiden. De ni storhaugene troner fortsatt majestetisk i landskapet. Man kan ha piknik under et eiketre, eller ta en kopp kaffe og  se utstillingen på Midgard historisk senter. Midgard historisk senter i Borre har som hovedmål å skape og formidle kunnskap om vikingtid i Vestfold. På senteret kan du oppleve vikingtiden. Bare et par hundre meter bortenfor Midgard historisk senter kan du oppleve den fantastiske festsalen; Gildehallen.

    Gildehallen

    Gildehallen

Gildehallen er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Det er funnet avtrykk av slike haller på Borre, og det blir mer og mer tydelig at Borre var et maktsentrum allerede fra før vikingtiden. Besøk Midgard Historiske senter for spennende historie bak den flotte bygningen og treskjæringene. 

Vel fremme i Åsgårdstrand kan familien oppleve inntrykk som selveste Munch i sin tid fikk oppleve, og som i stor grad inspirerte hans kunst.

Åsgårdstrand-web-tursti.jpg

Turperle

Maler Hans Heyerdahl malte kyststien i Åsgårdstrand så fint i 1890. Landeveien er navnet på maleriet.

     Den siste delen av kyststien går gjennom Fjugstad naturreservat, med Skandinavias største askeskog.

     Den siste delen av kyststien går gjennom Fjugstad naturreservat, med Skandinavias største askeskog.

Asgardstrand-web-1O2A0800.jpg
Åsgårdstrand er ikke bare kyst og hvitmalte trehus, men også et vakkert innlandslandskap.
Vestfold-web-1O2A0827.jpg