Hotel Kong Carl - et av Norges eldste hotell

web-God-morgen-1.jpg

Stikkord

Eldste trebygning i Sandefjord

Unike hotellrom

Blant Norges eldste hoteller

Selskaper / Kurs og konferanse

Gjestfrihet siden 1690 i Sandefjords eldste trebygning

Midt i Sandefjord sentrum finner du hotellperlen Hotel Kong Carl - en av Norges eldste hoteller. Her er det korridorer med knirkete gulv, men de fleste av rommene er nylig oppusset i maksimalistisk stil med knirkefri design. På hver sin side av byggkomplekset finner du en hyggelig bakgård og en grønn hage - perfekt som en spot for en hagefest, eller en krok for den gode samtale.

wassilioff kong carl Hotel+Kong+Carl.jpeg
Meget koselig hotell med personlig service. Det er som og komme inn i annen tidsregning med dette vakre og restaurerte hotellet. God frokost i en meget hyggelig restaurant.Stedet må oppleves for det rette inntrykk
— Gjesteomtale av Kong Carl på Booking.com

Historien

Hotel Kong Carl er et av Norges eldste hotell. Hovedbygningen ble ført opp i såkalt «sorenskriverstil» rundt 1690. I 1720 kjøpte den danske kjøpmannen Ole Simensen Calundan bygningen til bolig for seg og sin familie og allerede fra 1721 var det herbergevirksomhet i lokalene.

 

I 1741 kjøper Paul C. Bøckman bygningen for 500 riksdaler, men kommer i pengeknipe og må overlate stedet til skipsbygger Engvold Pedersen for 201 riksdaler på auksjon i 1771. Pedersens enke holdt «losji for reisende og bevertning» i bygningen og fikk bevilgning til å drive slik virksomhet i 1780.

I 1813 ble huset solgt til skipper og skipsreder Anders Christiansen Goen for 333 1/3 av de nye riksdalerne, samt med en forpliktelse for kjøperen til å bygge et hus for enken og forsyne henne med forskjellige jordbruksprodukter og annet for resten av hennes liv.

Fra 1887 var det Carl og Julie Wendt som hadde hånd om Hotel Kong Carl, som den gang ble taksert til en salgsverdi på 15.000 kroner. I 1884 fikk hotellet sin egen festsal og selskapsavdeling, som også var byens første kinematograf.

web-etter-endt-arbeidsøkt-1O2A5712.jpg

I 1918 fikk restaurantør i Nordenfjeldske Dampskibsselskap Koldevin Andresen leiekontrakt på hotellet og fra 1920 var «Kongen» i familien Andresens eie. Da Koldevin Andresen skrev leiekontrakten var det blant annet inkludert to hester med fullt utstyr, seletøy og vogner. Hotellet hadde stall der sidebygningen ligger i dag, hestene fikk full forpleining mens eierne sov i gjesterom over stallen. Hotellet holdt fem gårdsgutter som i tillegg til hestepass, også hadde som oppgave å fyre i alle kakkelovnene og løpe med varmt og kaldt vann til gjestenes morgenstell. I sin tid hadde hotellet egne griser som gjorde seg fete på hotellets restemat.

Wassilioff-kong-Karl-DSCF9158.jpg

Sønnen Knut Bjørn Andresen overtok hotellet i 1940 og drev det frem til 1978. Tredje generasjon Andresen; Finn og Torunn overtok da stafettpinnen og drev Kong Carl frem til 2006 da dagens eiere overtok. Finn og Torunn Andresen mottok i 1990 vertskapsprisen til Norsk hotell- og restaurantforbund og i 1997 Sandefjord bys bevaringspris.


Lutefiskaften, Julebord, Torskeaften

Lutefisk-IMG_5065-copy.jpg

Lutefiskaften

Alle dager i oktober, november og desember fram tom. 18/12.
Lutefiskaftenerne på Hotel Kong Carl blir fort utsolgt, så her gjelder det å være rask med bestilling.
Aperitif, 2 ganger servering lutefisk med alt tilbehør, kaffe og hjemmelaget karamellpudding.
kr 495,-

Julebord

Fra 18. november fram til slutten av desember.
Aperitif før maten.
3-retters tradisjonell julemeny: Akevittmarinert laks, juletallerken med ribbe eller lutefisk (1 gang servering), kaffe og hjemmelaget riskrem m/kirsebærsaus.
kr 595,-

Torskeaften

Torsdager i januar og februar fra 19/1.
Tradisjonell skrei med lever og rogn, Svennersmør og kokte poteter, kaffe og hjemmelaget karamellpudding.
2 ganger servering.
kr 395,-